Εύκολες τεχνικές για να αλλάξετε τα παλιά σας έπιπλα

Στο άρθρο αυτό περιγράφω εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε ένα παλιό μας έπιπλο και να το μεταμορφώσουμε σε ένα πραγματικό στολίδι για το σπίτι μας. Οι καιροί έχουν αλλάξει…είναι σειρά να αλλάξουμε και εμείς την νοοτροπία μας και πλέον αντί για να πετάμε τα έπιπλο που δεν μας αρέσουν μπορούμε να να τους αλλάξουμε όψη επιστρατεύοντας τη φαντασία μας…

Μπορείτε να ξεκινήσετε αλλάζοντας το χρώμα του επίπλου. Ένας εύκολος τρόπος για να βάψετε μόνοι σας ένα ξύλινο έπιπλο είναι η χρήση λαδομπογιάς. Η βαφή αυτή επιτρέπει στα νερά του ξύλου να φαίνονται και είναι ιδανική για έπιπλα κατασκευασμένα από αυθεντικό βαρύ ξύλο. Για να βάψετε ένα έπιπλο με λαδομπογιά πρώτα τρίψτε την επιφάνεια του ώστε να αφαιρέσετε την επάνω στρώση βερνικιού και χρώματος που υπάρχει και στη συνέχεια με ένα φαρδύ πινέλο ή ρολό απλώστε την μπογιά στο έπιπλο. Προσοχή! Για να πετύχετε σκούρο χρώμα σε ανοιχτό ξύλο θα χρειαστεί να περάσετε πολλά χέρια από το χρώμα της λαδομπογιάς ώστε να  έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η συρταριέρα της εικόνας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βαφής επίπλου με λαδομπογιά.

campaign before and after

Μια πιο ασφαλή επιλογή βαφής είναι η λάκα. Ο τρόπος αυτός βαψίματος προσθέτει στο έπιπλο ένα ομοιόμορφο χρώμα χωρίς να φαίνονται νερά και πιθανές αλλαγές στο χρώμα τις επιφάνειας του ξύλου. Το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι να τρίψετε πολύ καλά το έπιπλο και να στοκάρετε πιθανές ανωμαλίες στην επιφάνεια του ξύλου για να απλωθεί ομοιόμορφα το χρώμα. Σας συμβουλεύω να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η συγκεκριμένη βαφή απλώνεται με ψεκαστήρα χρώματος και όχι πινέλο. Ακολουθούν φωτογραφίες από έπιπλα πριν και μετά την βαφή τους με χρώμα λάκας.

Untitled8 Untitled7    restyle 1 Painting furniture with Annie Sloan Provence diy-chair-painting

Σε συρταριέρες και ντουλάπες με πολλά και μικρά συρτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραπάνω του ενός χρώματα λάκας και το αποτέλεσμα να μοιάζει απλά εντυπωσιακό.

Untitled6 Untitled5 restyle 3

Αν θέλετε να κάνετε ένα έπιπλο σας να μοιάζει παλαιωμένο υπάρχουν πολλές τεχνικές για να το πετύχετε. Μια πολύ εύκολη τεχνική παλαίωσης είναι το τρίψιμο του επίπλου με γυαλόχαρτο.  Αφού βάψετε το έπιπλο σας με λαδομπογιά και το αφήσετε να στεγνώσει για τουλάχιστο 24 ώρες, χρησιμοποιήστε ένα γυαλόχαρτο για να τρίψετε την επιφάνεια του στα σημεία που θέλετε να μοιάζει με φθαρμένο. Τα σημεία που ενδείκνυται για την τεχνική αυτή είναι οι ακμές των επίπλων, εκείνα δηλαδή στα οποία θέλουμε να φαίνεται έντονα η φθορά του χρόνου. Σε συνδυασμό με παλιά χερουλάκια, τύπου vintage, θα έχουμε το αποτέλεσμα παλαιωμένου επίπλου που επιθυμούμε.

Untitled4 Untitled3 Untitled1

Ένας εύκολος τρόπος για να αλλάξετε την όψη ενός παλιού επίπλου είναι να βγάλετε τα παλιά χερούλια και να βιδώσετε νέα. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από χερούλια για να επιλέξετε ανάλογα με την αισθητική που θέλετε να δώσετε στο έπιπλο σας. Μπορείτε ακόμη και να συνδυάσετε διαφορετικά χερούλια σε κάθε συρτάρι μιας συρταριέρας ή κομοδίνου δίνοντας έναν mix & match αέρα στο έπιπλό σας. Προτείνω να επιλέξετε μονόχρωμο έπιπλο ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι υπερβολικό.

Untitled2 Untitled1 Untitled

Τέλος, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα αυτοκόλλητα επίπλου, τόσο για τον εύκολο τρόπο εφαρμογής τους, όσο και για το όμορφο αποτέλεσμα που δίνουν στα έπιπλα. Μια λύση είναι να κολλήσετε αυτοκόλλητο σε ολόκληρη την επιφάνεια του επίπλου αν αυτή είναι λεία ή σε ένα κομμάτι του αν δεν θέλετε να καλύψετε όλη την επιφάνεια του.

Larder Cabinet by Orla Kiely 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s